Verander de wereld: eet met de seizoenen!

>> This article in English

Mais, sperziebonen, asperges, basilicum of aarbeien in de winter, appels in het voorjaar, pompoenen in de zomer… je zou ze de kost moeten geven die zich niet realiseren dat dat niet klopt! Hoeveel moeite het kost om uit-het-seizoen-voedsel op je bord te krijgen, en hoe veel gezonder eten binnen de seizoenen is.

Tomatoes in summerWij leefden tot 5 jaar geleden in Leiden, waar je in de supermarkt gewoon altijd alles kon kopen. Hoezo seizoenen… En wij vonden dat normaal!!! Dat wil zeggen: we wisten niet beter. Misschien ook omdat je eigenlijk het verschil niet proeft tussen een commerciele juni-aardbei en een aardbei in december.

Maar nu ik mijn eigen tuin heb, weet ik dat aardbeien in juni en juli het lekkerst zijn, maar ook in september nog wel rijp kunnen worden. En asperges steek je in het voorjaar, aardperen zijn goed tussen oktober en maart.
Sommige groenten hebben een hoop warmte nodig, terwijl andere beter groeien als het iets koeler is. En boerenkool en spruitjes hebben een zo veel betere smaak als er een nachtje vorst overheen is gegaan! Maar aarbeien en tomaten hebben echt veel warmte en niet TE veel regen nodig om lekker zoet en sappig te worden.

Appels rijpen in August of September, en dan kun je ze nog wel een paar maanden bewaren in een koele kelder. Maar als je in juni appels koopt in de supermarkt, dan koop je eigenlijk appels die in het vorige jaar zijn geplukt toen ze nog niet helemaal rijp waren. Ze zijn vervolgens bespoten met methylcyclopropene en een fungicide, ze kregen een laagje was en zijn vervolgens een jaar koel bewaard. Bon apetit!

En aardbeien in de winter? Wetenschappers hebben uitgevonden dat rode en blauwe LED-lampen ervoor zorgen dat de aardbeienplant denkt dat het voorjaar is. De plant produceert wat zompige rode dingetjes die op aardbeien lijken, maar dus nooit echte zonnestralen hebben gezien.

Lokale, biologische seizoensproducten hebben ook veel meer voedingswaarden, vitaminen en mineralen.
Als wij tomaten nodig hebben buiten het tomatenseizoen, dan gebruik ik mijn ingevroren tomatenpulp of onze zongedroogde tomaten. Alleen als het echt moet, koop ik tomatenpulp in glazen flessen (want in de coating van blikken zit giftig materiaal). Verse, smakeloze tomaten van een commerciele, niet-biologische kas hebben te ver gereisd om gezond te zijn voor ons en voor de wereld.

Seizoensproducten komen vaak uit de buurt en hebben dan niet opgeslagen gelegen, en hebben niet veel transportkosten gemaakt.

Gordon Ramsay, een Britse kookheld, heeft de oorlog verklaard aan restaurants die geen seizoensproducten gebruiken. >> Lees het artikel (Engels)
Ik hoop dat hij veel invloed heeft. Maar als wij hem een handje helpen met het gewoon doen, eten met de seizoenen, dan zouden we de wereld een beetje kunnen veranderen. Dus, vanaf nu: eet lekker met de seizoenen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s