Zelfvoorzienend leven, 5 jaar na de start

Een van de redenen waarom we 5 jaar geleden naar het platteland zijn verhuisd, is dat we (meer) zelfvoorzienend wilden leven. Dus schreef ik 5 jaar geleden op hoe ik over 5 jaar wilde leven, wat ik bereikt wilde hebben. En dat is dus NU!

Ik was het papier eigenlijk vergeten, tot ik het afgelopen voorjaar tot mijn verrassing weer vond. Maar de grootste verrassing was eigenlijk dat we al zo veel bereikt hadden! Bijna alles eigenlijk.

Zelfvoorzienend leven doelen 2014
Klik op de foto voor een vergroting van ons schema “Zelfvoorzienend leven – doelen 2014”

Het hele jaar fruit, groenten & paddestoelen: in de zomer en vroege herfst is het een peuleschil om aan verse groenten en fruit te komen. Ik doe dan ook m’n best om een grote varieteit te telen. Dat geeft meer biodiversiteit in de tuin en dat is gezonder, ook voor ons.
In de winter hebben we ook verse groenten. We telen boerenkool, broccoli, spruitjes, winterpostelein, lamsoren, rucola en verschillende slasoorten in de kas.

We hebben een vriezer vol vlees en een voorraadkamer die gevuld is met potten jam, compote, gedroogde bonen, gedroogde paddestoelen…

Drogen (in onze zonnedroger) vind ik als bewaarmethode veel handiger dan invriezen. Gedroogde vruchten, paddestoelen en zelfs groenten nemen veel minder ruimte in, en je kunt ze “eeuwig” gratis bewaren (in een goed afgesloten pot bijvoorbeeld). Terwijl een vriezer altijd energie kost. En wat als de stroom uitvalt?
Drogen in de zon of in een zonnedroger is makkelijk en goedkoop.

Kruiden: we hebben allerlei potten met zelfgeplukte kruiden die we gedroogd hebben. Keukenkruiden zoals (wilde) tijm, (wilde) marjoraan, oregano, salie, jeneverbessen en brandnetel (lekker & gezond in allerlei gerechten!), maar ook vele soorten kruiden voor thee.

We maken onze eigen limonadesiroop, jam, compote, we maken een deel van de wijn die we drinken, likeurs, cider (en appelazijn als het mis gaat).

Onze kippen leggen eieren en geven mooie mest, en als ze oud zijn dan eten we ze op. De konijnen en slakken (wijngardslakken) hebben we puur voor het vlees, en we mulchen de tuin met hun stro.

Wat we niet hebben, is onze eigen melk. Een koe eet te veel (meer dan 20kg per dag) en geeft te veel melk, geiten zijn te stout en schapen geven te vette (18%) melk. Schapenmelk is prima om kaas mee te maken, maar de vetdeeltjes zijn te klein om eruit te filteren dus is het geen goed idee om die vette melk te drinken.
Volgend voorjaar nemen we (stoute) geiten.

Ik bak brood in onze houtoven, van biologisch meel dat ik bij voorkeur koop bij de molen. Een broodoven staat op de to do-list.

Als ik Peter een starterkit bierbrouwen geef als kerstcadeau (sssssttt niet verklappen!), dan kan het laatste ding van de lijst!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s