Gezond snoep: “fruitleer”!

>> this article in English

Onze kinderen doen niet echt aan snoep, maar voor fruit doen ze een moord. En laten we nou net enorm veel fruitbomen hebben! In het oogst-hoogseizoen plukken en rapen we ons suf. Eerst de aardbeien, kersen en moerbeien, dan pruimen, bramen, perzikken, nectarines, en vervolgens peren en appels. We maken er minstens 50 potten jam van (een pot per week), we maken er syroop en wijn van, en we drogen zo veel mogelijk fruit in de zonnedroger.

Gedroogd fruit is lang houdbaar, het neemt nauwelijks ruimte in en het smaakt heerlijk. Helaas is alle vitamine C er na het drogen uit, maar gedroogd fruit is wel  rijk aan vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. En meestal voedingsvezels.

Maar niet al het fruit is geschikt om in de solar dryer te drogen. Perziken of aardbeien bijvoorbeeld, zijn moeilijk te drogen. Dus maken we daar fruitleer van!

Fruitleer of fruitgums worden gemaakt van gepureerd fruit. Met niets anders toegevoegd! Geen suiker, kleurstof, geurstof, smaakstof of conserveringsmiddel. En het recept is (alweer) simpel.

  1. Pureer je fruit
  2. Giet het in een dun laagje op je anti aanbak-bakblik of op bakpapier
  3. Droog het heel zachtjes (57° Celcius is het beste) in ongeveer 5 uur tijd (+ of – 1 uur)

Denk aan aardbeien, frambozen of pruimen, of appels (met kaneel), of zelfs een puree van rijpe tomaten met oregano. Of mix bananen met perzik, peren met kers… er is vanalles mogelijk!

Natuurlijk kun je ook suiker, honing of stevia toevoegen, maar dat is echt niet nodig als je rijp fruit gebruikt.

Wij koken op een houtoven dus is het makkelijk om de oven 5 uur aan te houden. Het is alleen lastig om de temperatuur een beetje in de buurt van 57 graden te houden.
Als je oven op gas of electriciteit werkt, dan kun je misschien overwegen om je fruitleer op de centrale verwarming te drogen. Je hoeft die 57° niet heel serieus te nemen.

Volgende zomer ga ik experimenteren met fruitleer uit de zonnedroger!

Wil je zelf eens ervaren hoe je fruitleer maakt, of koolchips, of wil je wol leren vilten en spinnen, leren smeden… wij geven workshops op ons prachtige terrein in Kroatie. >> Lees meer

Vers en rijp fruit is het lekkerst & zoetst
Vers en rijp fruit is het lekkerst & zoetst
Pureren kan ook met een vork of aardappelstamper
Pureren kan ook met een vork of aardappelstamper
verspreid de puree over een anti-aanbak bakblik
verspreid de puree over een anti-aanbak bakblik
Na het bakkken (5 uur op 57 graden) rol je het op in bakpapier
Na het bakkken (5 uur op 57 graden) rol je het op in bakpapier
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s