Wij houden van kip!

>> This post in English

Wij houden van onze kippen, van hun eieren, van hun vlees en we houden ervan om met onze kippen te spelen en te knuffelen. We spelen spelletjes zoals “vind een gat in het hek” (hun favoriete spel) of “spring naar het stukje brood”. Ze vinden het ook leuk om rondgedragen te worden. Ik denk dat onze kippen ook van ons houden.

Goed kippenhok
We hebben een goed nachthok voor ze gebouwd. Het heeft een raam op het noorden zodat ze ‘s morgens en ‘s avonds het eerste en laatste licht meekrijgen, maar het nooit te heet hebben door direct zonlicht.

Hun slaaphok heeft 2 stokken op gelijke hoogte, zodat ze geen ruzie hoeven te krijgen over wie boven mag en wie beneden.

Kippentuin

De kippentuin, waar ze veilig kunnen grazen
De kippentuin, waar ze veilig kunnen grazen

‘s Morgens scharrelen ze in de stal en ‘s middags mogen ze hun kippentuin in. Ze hebben hun eigen tuin, een omheind stuk terrein, waarin 2 pruimenboompjes, een walnoot en heel veel bramen groeien.

In de kippentuin staat ook een tipi (wigwam) gemaakt van takken, om ze een beschutte plek te geven en als obstakel op een mogelijke landingsbaan voor roofvogels.

Er is ook een kleine kippentuin in een kooi, waar ze vanuit hun slaaphuis in kunnen. We laten ze daar alleen in de winter in, als ze wel wat extra vitaminen uit een vos-vrije omgeving kunnen gebruiken. Dan hebben ze wat extra licht en wij kunnen een beetje uitslapen.

Gezonde kippen

Veilige winter-ren
De winterren voor de kippen, waar ze vanuit hun slaaphok in kunnen.

Natuurlijk is het beter om ziektes en plagen te voorkomen dan te genezen, dus gebruiken we verschillende manieren om onze kippen gezond te houden. We geven ze bijvoorbeeld de blaadjes van de kruidenthee die we zetten, en we doen wekelijks een geplette teen knoflook in hun drinkwater tegen wormen, luizen en mijten. Een paar keer per week doen we ook een scheut van onze eigen appelazijn door hun drinkwater. We hangen oost-indische kers-ranken op in de stal zodat ze daar van kunnen eten. Oost-indische kers heeft antibacteriele en medicinale eigenschappen en helpt goed tegen wormen.

In en rond de kippentuin groeien we citroenmelisse, rozemarijn, lavendel en venkel. Deze struiken helpen de kippen ook tegen mijten en luizen als ze er tussendoor lopen.

Als ik oude groentenzaden vind of zaden teveel heb, dan zaai ik ze in de kippentuin zodat de kippen wat extra verrassingsgroenten hebben.

Gefermenteerde granen

Kippenvleugels knippen
Hier knippen we bij alle kippen de veren van 1 vleugel korter, zodat ze niet meer goed kunnen vliegen (en ontsnappen)

Wat yoghurt is voor onze darmen, zijn gefermenteerde granen voor kippen. Ik vul wekelijks een grote glazen pot voor de helft met verschillende graansoorten (tarwe, haver…) en/of zaden (zonnebloem, vlas, sesam…). Dan vul ik de pot aan met regenwater (of bronwater), en zet ik hem 2 dagen zonder dop weg. Na die 2 dagen ruikt het een beetje (lekker) zurig: het fermenteringsproces is op gang!

De 10 kippen krijgen ‘s morgens en ‘s avonds 2 of 3 eetlepels gefermenteerde granen bij hun (mais) voer. Het fermenteren bevordert de enzymen (die het makkelijk maken om voedsel te verteren) en er komen meer proteinen, vitamine B, C en K in.

Kippenthee
Als een kip (per ongeluk) kippenpoep binnenkrijgt (omdat er een kip in het water gepoept heeft bijvoorbeeld), kan ze ziek worden. Dan zit de kip er een beetje depressieverig bij en wil ze niet eten of drinken. Uiteindelijk gaat ze dood als ze geen hulp krijgt.

Tot nu toe heb ik mijn kippen altijd kunnen redden als ze er zo bij zaten en niet meer aten.

Stap 1: maak een kippen reddings-thee:
– 50% kamille (anti-bacterieel, ontstekingsremmer, goed bij maagproblemen, pijnstiller)
– 15-20% brandnetel (vitaminebom, vol mineralen, reinigt en versterkt het bloed, versterkt het imuunsysteem, stimuleert de darmen, goed bij diarree en “flatulentie” (net woord voor scheten)

de overige 30-35% zijn kruiden als:
– wilde marjoraan (goed voor het immuunsysteem en reinigt het lichaam van bacterien, virussen, fungi, gisten en andere ongewenste organismen),
– paardebloem (reinigt het bloed en het lymfensysteem),
– hyssop (antiseptisch, stimuleert de darmen),
– calendula (ontstekingsremmer, reinigt het bloed, stimuleert maag en lever, helpt de vertering)

We geven de zieke kip deze thee met een pipet, minstens drie keer op een dag maar meer als we kunnen, en de volgende dag is ze beter!

En dan eten we onze kippen op
Als onze kippen bejaard zijn en na een gelukkig leven met legpensioen gaan, dan slachten we ze.

Advertisements

One thought on “Wij houden van kip!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s