Lekkere salades het jaar rond

>> This post in English

Salades zijn gezond. Open deur! Maar hoe zet je dan dagelijks een lekkere salade op tafel, ook in de winter?
Persoonlijk vind ik salades vooral lekker als ze veel verschillende ingredienten bevatten. Veel smaken, veel vormen, veel kleuren. Dat iedere hap verrassend is. Dus mix ik verschillende soorten sla door m’n sla, wat verse kruiden, wat eetbaar “onkruid”, ik rasp een worteltje of een aardpeer erdoor…

Als basis voor je 4-seizoenen-salade heb je nodig:
– een tuin/balkon/raam
– vier seizoenen sla (ja dat kun je echt kopen!)

Zaai maandelijks een paar zaadjes van die 4 seizoenen sla en pluk altijd alleen maar een aantal van de buitenste bladeren. Zo blijft het plantje lekker doorgroeien.

Behalve deze 4-seizoenen sla zijn er nog vele soorten blaadjes die je als sla kunt beschouwen. Hun oogst-kalender staat aan het eind van dit artikel. Zo zie je dat je iedere maand van het jaar ruime keus hebt!

Eetbare bloemen
Eetbare bloemen

Eetbare bloemen in de sla
Er zijn best veel bloemen die je kunt eten. Ze laten je salade er leuk uitzien en vaak is de smaak ook goed. Zoals Oost-Indische kers in geel, oranje of rood. De donkerste (rode) bloemen zijn het pittigst, de lichte (gele) bloemen het zachtst.
Je kunt ook madeliefjes over je sla strooien om hem op te leuken, of oranje calendula, viooltjes, rozenblaadjes, klaverbloemen, blauwe korenbloemen, blauwe borage, gele paardebloemen (wel vies!), blauwe chicorei (die smaakt naar witlof)…

Als je je salade wilt opfleuren, zoek dan op Wikipedia naar een lijst van eetbare bloemen, hun kleur en smaak. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_edible_flowers

Verse kruiden in de salade
Naast sla en bloemen doen we ook verse kruiden in de salade. Zoals basilicum, peterselie (beide goed voor je spijsvertering), corianderblad, oregano, maroraan, citroenmelisse, munt of fijngesneden salie. Soms gebruiken we wilde kruiden zoals brandnetel, wilde ui

De meeste kruiden hak ik fijn omdat hun blaadjes wat harder zijn dan slablaadjes. En al die kleine beetjes spreiden de geur en smaak ook goed.

Een kruid dat bulkt van de vitaminen en mineralen, is alfalfa. De meeste mensen kennen het als spruitgroente, maar je kunt er ook een beetje van in je tuin zaaien om de hele plant te groeien (ook eetbaar), en je eigen nieuwe zaden te kweken.

Borage geeft heel mooie blauwe eetbare bloemen en ook het blad (komkommersmaak) kan door de sla.Het kruid helpt goed bij huidproblemen.

Wat nog meer?
Wij vinden venkelgroen, gemalen hazelnoten, groene uienstengels of knoflookstengels ook lekker in de sla. Naast natuurlijk een gekookt eitje, radijsjes en blokjes tomaat.

De meeste groenten die nog jongn en klein zijn, zijn lekker om rauw te eten. Denk aan jonge worteltjes, jonge broccolischeuten, peultjes, jonge sperzieboontjes en minicourgettes (tot 15 cm).
De natuur geeft overvloedig dus kun je best wat jonge groenten plukken voor ze helemaal rijp zijn.

Ook erg lekker in de salade, is geraspre aardpeer, (winter)wortel, fijngesneden rode of witte kool of zelfs een beetje (omdat het zo pittig is) rettich. Of kort gekookte broccoliroosjes, zachte maiskorrels, spinaziebladeren…

Als je zonnebloemen en/of pompoenen groeit, heb je ook heerlijke zaden voor over de salade. Of voeg wat lijnzaad toe, sesamzaad, maanzaad of de verse, nog jonge (groene) zaden van Oost-Indische kers.

Hoe groter de verscheidenheid hoe gezonder de salade!

Mijn verse blaadjes kalender

Januari: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, winterspinazie en witlof van onder de trap

Februari: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, winterspinazie, witlof van onder de trap en jonge paardebloemblaadjes

March: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, winterspinazie, witlof van onder de trap, jonge paardebloemblaadjes en muur (/kippenmuur)

April: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, witlof van onder de trap, jonge paardebloemblaadjes en muur (/kippenmuur)

Mei: sla uit de kas, snijmoes, rucola, jonge paardebloemblaadjes, muur (/kippenmuur), uienstengels, postelein, mosterdsla, jong bietenblad

Juni: sla, snijmoes, rucola, jong paardebloemblad, uienstengels, verse kruiden, spinazie, selderij, calendulabloemen, postelein, mosterdblad, bietenblad, kippenmuur

Juli: snijmoes, rucola, Oost-Indische kers, Nieuw-zeelandse spinazie, verse kruiden, jong amaranthblad, spinazie, selderij, uienstengels, calendulabloemen, postelein, mosterdblad, bietenblad, kippenmuur

August: snijmoes, rucola, Oost-Indische kers, Nieuw-zeelandse spinazie, verse kruiden, jong amaranthblad, selderij, calendulabloemen, postelein, mosterdblad, bietenblad, kippenmuur

September: sla, snijmoes, rucola, Oost-Indische kers, Nieuw-zeelandse spinazie, verse kruiden, jong amaranthblad, selderij, calendulabloemen, postelein, mosterdblad, bietenblad, kippenmuur

October: sla, snijmoes, rucola, Oost-Indische kers, Nieuw-zeelandse spinazie, verse kruiden, winterspinazie, selderij, calendulabloemen, mosterdsla, bietenblad, tatsoi, waterkers, kippenmuur

November: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, Oost-Indische kers, witlof, winterspinazie, tatsoi, waterkers

December: sla uit de kas, snijmoes, rucola, lamsoren, winterpostelein, witlof, winterspinazie, tatsoi, waterkers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s